FAQ

FAQ

1. Pentru ce se utilizeaza Arteriograph-ul? La ce se foloseste?

Arteriograph-ul este un aparat nou, brevetat pe plan mondial, si este un pas important in diagnoza precoce a arteriosclerozei si in prevenirea infarctului miocardic, a AVC si a bolii arteriale periferice. In 3 minute printro metoda usoara si confortabila, poate sa masoare tensiunea centrala si functionarea arterelor mici si mari. Folosind acest sistem revolutionar, medicii au posibilitatea de a face estimari de risc cardiovascular mai precis, avand potentialul de a salva mii de vieti.

 

2. Ce firma comercializeaza aparatul?

S.C. Arteriograf S.R.L. este distribuitor autorizat al produselor Medexpert. Pentru orice informatii va rugam sa ne contactati: info@arteriograf.ro

 

3. Cine a dezvoltat Arteriograph-ul?

Arteriograph-ul Medexpert a fost inventat de un consortiu de cercetare, condus de dr. Illyés Miklós (TensioMed Kft.) si urmatoarele institutii partenere au contribuit: de la Universitatea de medicina Semmelweis, Institutul de fiziologie umana - Prof. dr. Márk Kolnai, de la Universitatea de medicina Semmelweis, Clinica nr. I de medicina interna -Prof. dr. Dechetel Rudolf, de la Spitalul capital Szent Imre, Sectia nr. I de medicina interna - Prof. dr. Farsang Csaba.

 

4. Ce este aceasta metoda de masurare care face parte din licenta?

Aceasta metoda descoperita recent, pe care o foloseste Arteriograph-ul se bazeaza pe faptul ca domnul dr. Illyés Miklós si domnul Béres József au descifrat informatiile continute de semnalele aparute in timpul masurarii oscilometrice pe artera brahiala, si ca aceste informatii sunt valabile nu numai pentru artera brahiala ci si pentru intregul sistem arterial, furnizand informatii legate de procesul aterosclerotic.

 

5. Ce masoara aparatul? Ce este stiffnesul arterial?

Arteriograph-ul masoara "varsta arterelor", care inseamna starea de rigiditate crescuta a arterelor. Aceasta rigiditate se agraveaza cu varsta depinzand de stilul de viata si anamneza familiala. Aceasta stare apare cand se pierde elasticitatea arterelor si devin treptat rigide, in literatura de specialitate este cunoscuta sub numele de "Stiffnessul arterial" (rigiditatea arterelor).

 

6. Ce inseamna viteza de propagare a undei de puls (PWV-Pulse Wave Velocity) si indicele de augmentare (Aix-Augmentation Index)?

In prezent viteza de propagare a undei de puls si indicele de augmentare sunt folosite pentru masurarea stiffnessului arterial cu metode neinvazive. In clinica prin PWV se intelege PWV in aorta (PWVao) pentru ca primele semne ale aterosclerozei, adica descresterea flexibilitatii peretului arterial vor aparea pentru prima oara in aorta. PWVao poate fi determinata prin masurarea diferentei de timp a undelor de puls pe artera brahiala si prin determinarea distantei intre bifurcatie si radacina aortica, folosind formula v=s/t.

Indicele de augmentare (Aix) reprezinta raportul procentual dintre diferenta de amplitudine a celor doua varfuri de unda sistolica vizibila pe curba undei de puls arterial- si anume unda de ejectie directa (sistolica precoce) P1, respectiv unda reflectata (sistolica tardiva) P2 pe deoparte si amplitudinea presiunii de puls (PP) pe de alta parte.

Aix(%)=(P2-P1)/PP*100

 

7. Ce inseamna presiunea sistolica centrala (SBPao)?

Presiunea sistolica centrala inseamna presiunea in aorta, care este cea mai mare artera in corp. Conform ultimelor rezultate medicale masurarea traditionala a tensiunii nu reflecta in mod precis schimbarile presiunii sistolice centrale. Arteriograph-ul este unul dintre sistemele pe piata care pune in disponibilitate acest parametru de nepretuit chiar si in sistemul medical ambulatoriu.

 

8. Cum coreleaza acesti parametrii cu starea sistemului vascular?

Cu cat este mai rigid peretele aortei (ateroscleroza), cu atat este mai mare PWV. Viteza de peste 12 m/s este fara echivoc patologica, pentru ca s-a dovedit ca rata de supravietuire a bolnavilor cu valori peste aceasta limita se micsoreaza in mod semnificativ. Indicele de augmentare Aix furnizeaza informatii mai ales despre rezistenta arterelor mici. Cu cat este mai mare procentajul Aix, cu atat este mai mare rezistenta arteriolelor. Patul endotelial influenteaza in mod radical rezistenta arterelor mici. In cazul disfunctiei endoteliale scade productia de monoxid de nitrogen (NO) in endoteliu, astfel creste tonusul vascular, creste rezistenta periferica (in continuare TPR = Rezistenta Totala Periferica).

 

9. Ce inseamna cele 5 aspecte importante pentru evaluarea sistemului cardiovascular?

Arteriograph-ul analizeaza sistemul cardiovascular din cinci aspecte foarte importante, pentru a asigura o evaluare preventiva de risc cardiovascular. Masurand presiunea sistolica centrala si cea periferica, stiffnessul arterial (functia arteriala mica si mare prin PWV si Aix), fitnessul cardiac si considerand stratificarea clasica de risc cardiovascular (Framingham, SCORE), Arteriograph-ul face posibil detectarea riscului individual real, chiar si in fazele incipiente, reversibile.

 

10. La care faza a bolilor cardiovasculare si circulatorii putem conecta acesti parametri?

Putem detecta ateroscleroza cu Arteriograph-ul in faza incipienta cand se dezvolta disfunctia endoteliala, pentru ca masuram valori ridicate Aix. Arteriograph-ul masoara si fazele macrovasculare ale aterosclerozei. In acest caz putem observa valori crescute de PWV. Atentie! Valorile crescute PWV pot fi cauzate de o valoare ridicata de debit cardiac.

 

11. Ce alte metode putem folosi pentru a determina acesti parametri?

In afara de metode invazive, valorile de PWV si Aix pot fi masurate si cu metoda tonometriei de aplanatie. Aceasta metoda poate fi caracterizata prin faptul ca utilizarea ei consuma mult timp si este nevoie de medical personal specializat. Aceste aparate sunt folosite in cele mai multe cazuri in laboratoare de cercetare de cardiologie. Arteriograph-ul este un eveniment decisiv metodologic, pentru ca prin simplicitatea si rapiditatea lui ofera o metoda simpla accesibila oricarui medic pentru a o utiliza la screening primar.

 

12. Cum a decurs validarea Arteriograph-ului?

Validarea Arteriograph-ului a fost efectuata cu o metoda invaziva la Clinica de cardiologie a Universitatii de Medicina din Pécs. Au fost comparate unda de puls obtinuta cu canula introdusa in artera brahiala pe de o parte si unda de puls obtinuta cu Arteriograph-ul pe de alta parte. S-a demonstrat ca rezultatele obtinute cu Arteriograph-ul au fost identice cu cele obtinute intraarterial cu metoda invaziva. Valorile PWV si Aix masurate cu Arteriograph-ul au fost validate la randul lor comparand si cu alte metode neinvazive (Complior, SphygmoCor). Ambii parametrii aratau o corelatie foarte mare (P=0,8) cu rezultatele masurate cu metodele mentionate mai sus.

 

13. Care este demersul unui examen? Ce fel de calificare este necesara pentru a duce la bun sfarsit un examen?

Examinarea este complet automatizata, durata examenului este doar cateva minute, efectuata in pozitia culcat. Va fi masurata doar curba undei de puls si tensiunea, asadar masurarea este fara durere si pericol pentru pacient. Sarcina examintaorului este sa puna manseta corect pe bratul pacientului. Dupa ce examinarea a fost terminata veti primi o arteriograma cu rezultatul masurarii in care va fi evaluata functia endoteliala si viteza de propagare a undei de puls in aorta. Masurarea cu aparatul Arteriograph nu necesita cunostinte speciale medicale. Insa dorim sa accentuam faptul ca evaluarea rezultatului este sarcina medicului.

 

14. Ce contine rezultatul examinarii?

Arteriograph-ul furnizeaza urmatorii parametrii dupa aproximativ doua minute de masurare:

 • Presiunea sistolica (Sys)
 • Presiunea diastolica (Dia)
 • Presiune sitolica centrala (SBPao)
 • Presiune medie arteriala (MAP)
 • Presiunea pulsului (PP)
 • Presiunea pulsului din aorta (PPao)
 • Indicele de augmentare (Aix)
 • Indicele de augmentare normalizat la frecventa cardiaca 75/min (Aix75)
 • Viteza de propagare a undei de puls in aorta (PWVao)
 • Durata ciclului cardiac in msec (Perioada)
 • Indicele ariei sistolice (SAI)*
 • Indicele ariei diastolice (DAI)*
 • Aria de reflexiune diastolica (DRA)*
 • Indicele glezna-brat (ABI)

*Acestea din urma ofera informatii despre perfuzia arterelor coronariene.

 

15. Ce se va intampla cu pacientii care au rezultate ridicate sau patologice?

In cazul pacientilor cu valori ridicate sau patologice este indicata examinarea fundamentala a riscului cardiovascular.

Atentie! Putem primi rezultate false, negative daca pacientul este sub influenta medicamentelor vasoactive (nitrati, inhibitori ACE).

 

16. In ce arie profesionala poate fi utilizat Arteriograph-ul?

Arteriograful ofera ajutor eficient celor din specialitatea: preventiva, diagnostica si in terapia monitorizata. Medici de familie (examen profilactic primar la ateroscleroza, urmarirea terapiei).

Arteriograph-ul ofera ajutor eficient celor specializati pentru: preventie, diagnosticare si terapie monitorizata.

 • Medici de familie (examen profilactic primar al aterosclerozei, urmarirea terapiei)
 • Oricine cu profesie medicala, personal medico-sanitar (examinarea aterosclerozei, screening)
 • Cardiologi (monitorizarea hemodinamica neinvaziva, cercetare stiintifica)
 • Nefrologi (din cauza atingerii renale observarea aterosclerozei accelerate)
 • Diabetologi (monitorizarea sistemului circulator al diabeticilor expusi unei mari solicitari vasculare).
 • Obstetricieni-ginecologi (screeningul preeclampsiei ca boala endoteliala, urmarirea menopauzei ca factor de risc cardiovascular)
 • Cardiologi pediatrii (frecvent ateroscleroza poate fi detectata la tineri).
 • Participanti in experiente stiintifice de fiziologie si fizioterapie
 • Cei care efectueaza studii de evaluare farmacologica (efectele medicamentului dat asupra TPR, PWV, presiunea centrala, respectiv asupra functiei endoteliale)

 

17. Care sunt grupurile de pacienti care pot beneficia de masurarea vitezei undei de puls, indexului augmentativ si tensiunea centrala?

Oricine cu varsta de 30 de ani sau peste, pot beneficia de o evaluare completa a riscului cardiovascular, in special pacientii in urmatoarele conditii:

 • Hipertensiune
 • Angina pectorala
 • Dupa infarct miocardic
 • AVC
 • Diabet
 • Menopauza
 • Preeclampsie
 • Sindrom metabolic
 • Boli renale
 • Artrita reumatoida

 

18. Ce fel de referinte sunt valabile pentru acest subiect?

In zilele noastre, literatura de specialitate despre stiffnessul arterial este foarte voluminoasa. Pentru publicatii viitoare va rugam sa accesati PubMed sau nu ezitati sa ne contactati.

 

19. Ce fel de garantie ofera distribuitorul pentru utilizatori?

Pentru aparatele Medexpert se ofera 2 ani garantie. Aceasta garantie substantiala este posibila datorita valvei si pompei folosite la instrumentul cu cele mai mari cerinte. Repararea in timpul garantiei inseamna in general inlocuirea dispozitivului.

 

20. Ce fel de ajutor vine din partea producatorului si a distribuitorului pentru utilizatori?

Consultanta personala si prin internet, congrese anuale. Despre acestea gasiti informatii pe siteul nostru actualizat continuu. Daca aveti intrebari sau probleme medicale, va rugam sa ne contactati la adresa de e-mail: info@arteriograf.ro.

© 2016 Arteriograf Srl. Toate drepturile sunt rezervate.